domov | zemljevid strani | kontakt

Športno turistično društvo Sv. Vid

20. julij 2024
 

Hitra izbira

 

Povezave

Interaktivni zemljevid Sv.Vid
 

Vodnik po prireditvah  -PDF
Vuzeniški odsevi

Občina Vuzenica
Občina Vuzenica
Turistično informacijski portal | vuzenica.eu
TIC Vuzenica
I feel Slovenia Koroška ... barvitost dolin
 

Sponzorstvo in izvedba

Stroka.si
 

Šentviške igre

Ob 10. obletnici Športno Turističnega Društva Sv. Vid smo prvič organizirali družabne vaške igre, ki smo jih poimenovali »Šentviške igre«.

Povod za organizacijo so bili poleg drugega tudi odlični rezultati Šentviških ekip, ki se s podobnih prireditev v drugih krajih praviloma vračajo z najvišjimi uvrstitvami. Trudimo se pripraviti kar se da izvirne igre, ki ne favorizirajo nobenega od spolov ali starostne skupine.
Veseli nas tudi odziv ekip, kakor tudi številčen obisk gledalcev ob enem pa nam to daje še dodaten zagon za pripravo naslednjih Šentviških iger za katere se bomo po najboljših močeh potrudili, da bodo še boljše!

 

Rekreativni pohodi

Najdaljšo tradicijo imata vsakoletna tradicionalna pohoda po domačem kraju.

Prvi pohod je organiziran 2. januarja.
Glavni namen tega pohoda je voščilo krajanom zgornjega Šentvida, s katerimi se redkeje srečamo, prav tako pa se zaradi oddaljenosti niso uspeli udeležiti voščila »Z buteljko pod jelko« ter seveda tudi krepitev telesa in duha po dolgih praznikih polnih dobrot.

Drugega od tradicionalnih pohodov organiziramo 2. maja, dan po izvedbi velikega kresovanja.
Ta pohod je priložnost za sprostitev in nabiranje novih moči za prihajajoče tedne in mesece do poletnih dopustov. Pohod še dodatno popestri malica, ki si jo privoščimo na pol poti pri Koglarjevi kapelici, seveda pa smo tudi med potjo deležni marsikaterega okrepčila na kmetijah, ki ležijo ob poti. V obeh primerih nas približno 8 km dolga pot s 400 m višinske razlike vodi po zgornjem Šentvidu.

 

Novoletni pohod po domačem kraju

Na sestanku upravnega odbora društva dne 14. 11. 1996 je bil sprejet dogovor, da se 2. januarja izvede zimski pohod po domačem kraju z obrazložitvijo:
»Krajani Zgornjega Sv. Vida se zaradi oddaljenosti ne morejo udeležiti naše prireditve Z buteljko pod jelko, zato bomo mi združili prijetno s koristnim in jih obiskali ter jim s skromnim darilcem, ki smo ga izdelali sami, voščili vse naj v prihajajočem letu.«

V prihodnjih letih je pohod postal tradicionalen, vsako leto pripravimo malce drugačno darilce, glede na vremenske razmere se spreminja število udeležencev, v vseh teh letih pa se ni nikoli zgodilo, da pohoda ne bi bilo. Če je bilo še toliko snega, se nas je na pot odpravilo vsaj nekaj. Toplo se oblečemo in obujemo, v roke vzamemo palice ter gremo.
Večkrat se nam pridružijo tudi naši prijatelji iz Vuzenice in Mute, sicer pa kdo bi lahko zavrnil takole povabilo:

Med prazniki se veliko je in pije,
a le malokdo gleda na kalorije.
Da izgubil boš kak odvečen gram,
na zimskem pohodu pridruži se nam.
Ob 11. uri se na igrišču dobimo,
nato pa od hiše do hiše po Zgornjem Šentvidu
novo leto voščit hitimo
. Nahrbtnik velja tisti od lani,
le » prva pomoč« naj ne stoji preveč postrani!!!
Kdor bi rad kaj dobrega naredil,
se bo pohoda zagotovo udeležil.

Vedno je veselo. Pri vsaki hiši smo deležni domačih dobrot od domačega žganja, sveže pečenega domačega kruha, Kolarjev Stanko rad raztegne svojo harmoniko, pri Ribiču imamo vedno malico.
Smeha in dobre volje nikoli ne manjka.
Pri vsaki hiši so nas veseli in vsako leto nas pričakujejo. Človeku je zares toplo pri srcu, ko vidi, da take drobne pozornosti ljudem toliko pomenijo.

Vsaj en dan v letu smo krajani celega Sv. Vida združeni v eno!

 

Prvomajski pohod po domačem kraju

Vsako leto 2. maja se po napornem, a uspešno izvedenem kresovanju odpravimo na rekreativni pohod na Zgornji Sv. Vid z zbornim mestom na igrišču.

Pot nas vodi mimo ostankov Pistrovega gradu mimo Mraka, Čučeja, Knapa, Minika, Bibovnika, Koglarjeve kapele, Mršenka, Kolarja, Žebreka, Lužnika, Hrastnika, Ribiča, Naberžnika, Žmavca in nazaj domov.

Čeprav imajo naši sovaščani na ta dan polne roke dela, si radi vzamejo nekaj časa za klepet, vsem skupaj pa prija tudi kak kozarček mošta, šilček žganja, kavica ali kos sveže pečenega domačega kruha. Zadnja leta imamo organizirano skupno malico na vikendu našega vaščana Janka Javornika. Za prevoz in organizacijo malice poskrbimo člani našega društva. Udeležba na teh pohodih je precej bolj množična kot na zimskih pohodih, kar je popolnoma razumljivo.
Radi smo skupaj, saj lahko le tako za trenutek pozabimo na vsakdanje tegobe in skrbi.

 

Pohod izven domačega kraja

Občasno organiziramo tudi rekreativne pohode izven domačega kraja.
Pri le-teh se trudimo, da izberemo ne preveč zahtevne trase, ki so primerne tako za najmlajše kakor tudi nekoliko starejše, vse z namenom spoznavanja novih krajev ob prijetnem druženju.

Eden odmevnejših je tako bil pohod po poteh lip in cerkva, ki poteka delno po Sloveniji ter deloma po Avstriji po obmejni panoramski tematski poti, ki daja pohodniku možnost vpogleda v sakralno umetnost in preteklo življenje prebivalcev regije tostran in onstran meje.

 

Odbojka

V letu 2009 smo uredili igrišče za odbojko na travi.
Glavni namen igrišča je popestritev ponudbe športov, ki se lahko odvijajo v vaškem športnem parku ter s tem omogočanje dodatnih športnih aktivnosti za vaščane in druge obiskovalce našega kraja.

 

Mali nogomet

Imamo asfaltirano igrišče za mali nogomet na katerem največkrat trenirajo in se rekreirajo domači fantje, najde pa se tudi kakšno dekle, ki se jim pridruži.
Seveda pa je igrišče na razpolago tudi ostalim športnim navdušencem ter obiskovalcem. Na igrišču organiziramo tudi revijalne turnirje v malem nogomet.

 

Hokej na rolerjih

V zadnjih letih se v poletnem obdobju, na asfaltnem igrišču igra tudi hokej na rolerjih. Igranja na našem igrišču se zaradi kvalitetne asfaltne podlage poleg domačinov radi udeležijo tudi mladi iz sosednjih krajev.


Sv. Vid 

zvoncki
 

Kontakt

Kontaktirajte nas!!! Vaša vprašanja, pohvale, graje in
komentarje sprejemamo na:
info@sv-vid.si
 
oglejte si interaktivno lokacijo